login   |    register

135
Een bunker scratchbuilden

Een bunker scratchbuilden

Een tijdje terug publiceerde Faust een diagram van een bunkertje. Het leek mij een leuk idee om hiermee aan de gang te gaan. Het idee verslofde na verloop van tijd omdat ik met andere projekten bezig was. Op een gegeven moment was ik door mijn kits heen en ik had geen geld om nieuwe modellen te kopen. Toen dacht ik weer aan dat bunkertje en begon ik plannen te maken om een dat te gaan scratchbuilden. Het leek mij leuk om een verlaten bunker te maken.

Geraamte

Gelukkig heb ik ooit flinke styrofoam platen kunnen jatten van een bouwplaats (doel heiligt de middelen toch:P). Met dit materiaal ben ik aan de slag gegaan. Na een uurtje te hebben gezaagd stond het geraamte van het bunkertje in elkaar.

Omdat het styrofoam wat ik gebruikt heb zeer grof was heb ik de wanden gemaakt van gewoon karton. Zo zag alles er stukken beter uit en leek alles ook meer afgewerkt. Ook de randen van de basisplaat heb ik gemaakt van karton. Het enige nadeel van karton is dat het zeer buigzaam dus hier en daar zijn de randen niet helemaal recht. Eigenlijk was het beter om hout te gebruiken maar dat had ik niet tot mijn beschikking.

Toen het geraamte klaar was werd het tijd voor de textuur. Met gips heb ik de wanden van de bunker verstevigd. Zo heb ik ook de eerste grondlaag gelegd voor de begroeiing en dergelijke. Dit alles heb ik een nachtje laten drogen.

Dan wordt het tijd om een realistische grondlaag aan te brengen. Wat ik hiervoor altijd doe: Maak een mix van: Houtlijm + Water + Tuinaarde + Zand. Dit goedje smeer je uit over de bodem. Als je hiermee klaar bent is alles nog heel erg nat. Wat ik dan altijd doe is dan nog wat fijn strooisel of zand eroverheen strooien zodat het droogproces wat sneller gaat en je hebt al een goed idee van hoe het er ongeveer uit komt te zien.

Als dit alles weer goed droog is wordt het tijd om de bunker een kleurtje te geven. Ik heb de bunker eerst helemaal zwart gespoten met Tamiya XF1. Het voordeel van Tamiya is dat dit lekker snel opdroogt. Hierna spuit je met een grijze kleur de bunker over. Ik heb de grond ook een bruin kleurtje gegeven.

  • 777Bunkerdiagram
  • Scratchbuild bunker
  • Scratchbuild bunker
  • Scratchbuild bunker
  • Scratchbuild bunker
  • Scratchbuild bunker

About the Author

About Jurjen Zuijdendorp (Jurjen)
FROM: GRONINGEN, NETHERLANDS

Hi! My name is Jurjen Zuijdendorp from Groningen, Netherlands. I started building models when I was a kid and my main interest today is Soviet/Russian modern armour. I studied Human Geography and spatial planning and currently working as an assistent project manager at the spatial planning departmen...