login   |    register

135
Bouwverslag SU-85

Het bouw en weather verslag van Tamiya's SU-85

Een korte historie

De eerste SU-85 werd geproduceerd in augustus 1943 in de UTZM fabriek No.9 (Ural Heavy Machinery Factory) De SU-85 was een tank Destroyer en werd ontwikkeld van een koepelloze T34/76 en werd bewapend met een 85mm kanon. Zoals de T34-76 werd ge-upgrade met een 85 mm kanon; de T-34/85, zo werd de SU-85 ge-upgrade met een 100 mm kanon; de SU-100, zodat het meer vuurkracht zou hebben om de Panthers en Tigers te bestrijden.

In juli 1944 rolde de laatste SU-85 de fabriek uit. Er werden er 2050 van geproduceerd en ze bleven nog lange tijd in dienst na de Tweede Wereldoorlog in de Sovjet-Unie en in haar Europese bondgenoten, in Korea en in het Midden-Oosten.

Het model

Voor het model heb ik de Tamiya kit #35072 gebruikt. In de doos zitten 4 sprues die redelijk tot goed gedetaileerd zijn. Aangezien ik een afschuw heb van vinyl tracks heb ik besloten om Modelkasten te gebruiken om de vinyl tracks te vervangen. Tevens heb ik een Eduard loop gebruikt om de plastik loop te vervangen.

De bouw

De bouw van het onderstel leverde geen problemen op. Ik moest wel de bevestiging van het idler wheel verwijderen omdat anders de MK tracks niet goed zouden passen. Maar als je netjes de gebruiksaanwijzing volgt is er geen probleem.

Bij het in elkaar plakken van de upper hull ondervond ik nauwelijks problemen want de pasvorm is zeer goed. De plastic handrails heb ik vervangen door koperdraad. Ik heb twee gaatjes in de zijkant geboord zodat de handrails stevig op hun plaats zouden blijven zitten. Aan de binnenkant heb ik op de uitstekels een druppeltje secondenlijm geplaatst zodat ze niet meer los kunnen komen.

Op het achterdek heb ik de enginegrills vervangen door vliegengaas voor meer realisme. Het was een moeilijk karwei om het plastic te verwijderen en met een mesje is het bijna niet te doen. Om die reden heb ik allemaal kleine gaatjes geboord aan de binnenkant van de roosters en deze heb ik naderhand met een scherp mesje uitgesneden. Vervolgens heb ik de binnenkant afgewerkt met een vijl en schuurpapier. Nadat deze klus klaar was heb ik aan de onderkant vliegengaas geplakt met secondenlijm. Als je foto’s bekijkt van een echte SU-85 zul je zien dat de structuur niet geheel overeenkomt met het vliegengaas maar het ziet er altijd beter uit dan de meegegoten engine grills.

De Eduard loop past perfect in het kanonmantel maar een klein druppeltje secondenlijm heb ik voor de zekerheid gebruikt voor de stevigheid.

De bouw van het model is niet moeilijk en na een avondje hard werken kan hij al klaar zijn. Ik heb het model naderhand nog bewerkt met Tamiya Putty om lasnaden te maken. Het is van belang om de Putty te verdunnen met Acetone. Dit spul zit in oa nagellak verwijderaar en is makkelijk te verkrijgen bij bv. de Hema. Met een mesje o.i.d breng je de putty aan op de lasnaden en met een scalpel kun je er structuur in brengen.

De Modelkasten Tracks vind ik zelf een hele verbetering t.o.v de vinyl tracks. Het grote voordeel is dat ze lekker doorzakken en dat komt de presentatie alleen maar ten goede. De assemblage van de tracks is niet moeilijk maar zeer tijdrovend maar het resultaat mag er dan ook wel zijn.

  • SU-85
  • SU-85
  • SU-85
  • SU-85
  • SU-85
  • SU-85
  • SU-85

About the Author

About Jurjen Zuijdendorp (Jurjen)
FROM: GRONINGEN, NETHERLANDS

Hi! My name is Jurjen Zuijdendorp from Groningen, Netherlands. I started building models when I was a kid and my main interest today is Soviet/Russian modern armour. I studied Human Geography and spatial planning and currently working as an assistent project manager at the spatial planning departmen...