login   |    register

135
Hoe maak je simpel een Canvas Cover

Hallo beste leden. Ik wil graag duidelijk maken hoe ik een Canvas Cover voor mijn Nashorn gemaakt heb (Dragon). Ik zal stap voor stap uitleggen hoe ik het gedaan heb, het is doodsimpel iedereen kan het.

Geschiedenis
Laat ik eerst maar eens beginnen waarom er Canvas Covers gebruikt werden. De canvas covers werden alleen gebruikt bij open voertuigen, bijvoorbeel de Nashorn en de Marder I, II en III Ze werden voornamelijk gebruikt in de winter periode aan het Oost,- en Westfront. De covers boden protectie tegen de kou en wind en gaf de crew van het voertuig een redelijke bescherming.
Referentie
Referentie materiaal is hierbij erg belangrijk als je een Cover wilt gaan maken. Bij mijn voertuig was het iets minder belangrijk omdat je het meeste er toch niet van ziet. Maar zeker als je een voertuig gaat maken met een Cover die half open ligt is het erg belangrijk dat je goede referentie zoekt.
Het Model
Het model bouw je zoals het staat beschreven in de bouwbeschrijving. Het enigeste wat je toe voegt zijn de balken die in de referentie foto’s staan. Zorg ervoor dat je genoeg ijzerdraad bij de hand hebt en dat het van een redelijke dikte is. Voor de rest kan ik hier niet veel over zeggen behalve dat je een beetje inzicht moet hebben en een beetje scratchbuild ervaring.
Hoe maak je de cover?
Ik heb gebruikt:
- Een scherp mes (gewoon hobbymes werkt ook)
- Das klei (Milliputt werkt ook maar het is fragieler)
- Water
- En iets om voor te zorgen dat je bureau niet zo vies wordt.

Oke, Je begint met de klei een beetje plat te slaan met je handen zodat alle luchtbellen eruit kunnen ontsnappen.
Nadat je de klei flink ‘’geslagen’’ hebt pak je de deegroller en maak je als het ware een pannenkoek van ongeveer 2 á 3 millimeter dik.
Nadat je dit weer gedaan hebt kan je gaan beginnen met het uitsnijden van de vlakken die je wilt bedekken. Zorg ervoor dat niks breekt en dat je een gladde rand hebt. Nadat je alles uitgesneden hebt ga je er met water overheen zodat alles wat flexibeler wordt. Want dan wordt het wat makkelijker om alles aan te brengen. Let weer op, zorg ervoor dat er niks breekt!
Leg de plak op je model.

Realisme
Om er voor te zorgen dat alles een beetje netjes is en realistisch overkomt ga je met een kwast langs de ‘’palen’’ om er voor te zorgen dat je de voegen en dergelijke te zien krijgt. Druk een beetje met je kwast zodat het een beetje naar beneden zakt. Druk niet te hard!
Dit zorgt al meteen het effect dat je veel diepte ziet.

Nu kan je allerlei details aanbrengen zoals gaatjes, touwtjes noem maar op.
Nu ben je in principe klaar.

Laat alles op zijn minst 2 dagen drogen totdat het echt hard is.
Nu kan je de cover er voorzichtig afhalen (het kan niet bij alle covers, te breekbaar).
Vervolgens kun je het gaan weatheren etc.
Conclusie
Dit hele proses duurde bij mij ongeveer 10 minuten om te maken, 2 dagen om te laten drogen en een uurtje om het te weatheren.
Kortom, het is simpel te maken en het heeft veel effect en het is nog goedkoop ook.

Groetjes Hilbert
  • Canvas Cover
  • Canvas Cover
  • Canvas Cover
  • Canvas Cover
  • Canvas Cover

About the Author

About Hilbert Zuijdendorp (HILBERT)
FROM: ZUID-HOLLAND, NETHERLANDS

Well, About me. I started building models when I was eleven. But since 2004 I build seriously models. Nowadays I try to build models with some scratch or photo etch. An other hobby of mine is playing drums. Currently I study Facility Management on the Hogeschool Rotterdam.