login   |    register

135
Zelf een compressor bouwen.

Ik heb dit geschreven omdat sommige mensen nogal interesse hebben in hoe ik mijn compressor zelf gebouwd heb. Door middel van tekeningen wil ik dit graag uitleggen.
Benodigdheden:
2 x Grote pijp ( ongeveer 5 cm Lengte 40 cm)
1 x Koelkast compressor. (wel eentje die het echt goed doet)
1 x Messing T stuk.
2 x Metalen plaat
2 x Metalen plaat (klein)
4 x Pijpje met schroef draad.
1 x pijpje (hoeft niet zo heel dik te zijn. Ca. 1 cm
1 x Barometer
3 x Messing pijp (dikte moet hetzelfde zijn als de pijpjes van de compressor)
1 x Luchtklep
- x busjes om de pijpjes te koppelen aan de pijpjes van de compressor.

Ik zal vast nog wel wat vergeten zijn maar dat komt aan bod in de uitleg.
Dit zijn aardig wat benodigdheden maar het is spotgoedkoop. De luchtklep kan ik niet uitleggen want ik heb het niet zelf gemaakt. Het beste is dat je een goede koopt (als die te koop zijn) dan er zelf n maken omdat als je er zelf n maakt dan is dat minder nauwkeurig dan de fabrieksproducten. Dus mijn advies is om er n zelf te kopen.
Vaardigheden:
-Je moet kunnen lassen en ook kunnen solderen.

Kortom, het is handig als je iemand kent die kan lassen en een beetje kan sleutelen. Ikzelf heb ook iemand gehad die mij heeft geholpen met lassen etc.
Constructie onderstel pijpen.

Het allereerste waar je mee begint is met de twee grote pijpen van elk een diameter van 5 cm ongeveer. Het mag ook een groter diameter hebben. Maar niet al te groot omdat je compressor het niet meer vol krijgt met lucht en het duurt te lang voordat de druk opgebouwd is. Te klein is ook niet goed omdat de druk zich te snel opbouwt en dat is ook niet goed.

Je moet zelf even uitzoeken hoe je het uit gaat meten. Maar tussen de twee grote pijpen moet een klein pijpje komen die de twee aparte pijpen met elkaar verbind om ze in contact te brengen. En tevens zorgt het ervoor dat de buffering tegengegaan wordt (het trillen van de lucht)

Pak nu de twee grote metalen platen van elk ongeveer 3 mm dik. Las daar de twee pijpen op en las aan elke open kant van de pijp een metalen plaat. Werk dit netjes af door alle las spetters te verwijderen en alle scherpe randjes glad te maken door middel van een vijl of slijptol. Pas op dit kan erg warm worden dus zorg voor voldoende bescherming!! Als je al dichte pijpen hebt die hol zijn van binnen is dat helemaal perfect. Maar ik weet niet of dat bestaat.

Nu komt het gedeelte dat je het platform voor je compressor gaat lassen op de pijpen. Want de compressor komt op de pijpen te staan. Las de twee kleine plaatjes van ongeveer 2 bij 20. Zorg ervoor dat de gaten waar de bouten inkomen van de compressor op het plaatje staan. Las de plaatsjes vast. Teken nu af waar de gaten moeten komen voor de bouten van de compressor. Boor die gaatjes uit en pas even of de compressor netjes met bouten in de gaatjes past. Als dat past haal je de compressor er weer van af.

Nu komen de gaatjes voor de Barometer, Luchtslang, Pijpje van compressor, en voor je luchtafvoerklep. Als je dat geboord hebt ga je met de 4 pijpjes verder met schroefdraad. Zorg ervoor dat je luchtslag en alle verbindingen erop passen. Anders moet je het vergroten of verkleinen door een Sok (een tussenverbinding van groot naar klein of van klein naar groot) Las dit ook vast. Hier heb ik een tekening gemaakt om het wat duidelijker te maken. (zie plaatje 1)

Nu is het plateau eigenlijk klaar.
  • Home made compressor
  • Home made compressor

About the Author

About Hilbert Zuijdendorp (HILBERT)
FROM: ZUID-HOLLAND, NETHERLANDS

Well, About me. I started building models when I was eleven. But since 2004 I build seriously models. Nowadays I try to build models with some scratch or photo etch. An other hobby of mine is playing drums. Currently I study Facility Management on the Hogeschool Rotterdam.